Boşanma Davası- Avukat Tahsin Yazıcı Ankara | Avukat Tahsin Yazıcı Ankara

Boşanma Davası- Avukat Tahsin Yazıcı Ankara

Boşanma Davası- Avukat Tahsin Yazıcı Ankara

Boşanma Davası- Avukat Tahsin Yazıcı Ankara

Boşanma Davası

Ankara Boşanma Avukatı

Boşanmayla kanuni olarak evlilik bağı sonlandırılır. Farklı nedenlere dayanan ayrılmalarda davanın takibi, dilekçe hazırlama, nafaka, velayet konularında yardım için boşanma avukatına ihtiyaç duyulur. Avukat zorunlu değildir ancak ayrılı sürecinin daha az zararla atlatılması açısında gereklidir.

Deneyimli, bilgili, güvenilen bir avukat hak ve menfaat kaybı yaşamanızı engeller. Ankara' da aile hukuku davalarına bakan avukatlar size yardımcı olabilir. Davanızın takibi için avukata vekalet vererek yetkilendirmeniz gerekir.

Boşanma Avukatı

Boşanmaya karar veren kişinin karşısındaki hukuki, maddi, manevi zorlukları kolaylaştıranlar avukatlardır. Aile hukuku alanında uzmanlaşan avukatlar, çekişmeli ya da anlaşmalı boşanmalara bakarlar.

Evliliğin sonlanmasıyla yaşanacak süreçte ekonomi ve çocuklarla alakalı kararları alırken sizi yönlendirir. Tarafların isteklerine, kanunlara uygun protokolleri hazırlayarak en kısa zamanda boşanmanın gerçekleşmesi için çalışır. Adli yardım yolu ila avukat talep edilebilir.

Boşanma

Yasalarda sayılan sebeplerle dava açılarak, hakim kararıyla evliliğin sonlandırılması boşanmadır. Dava sadece Türk Medeni Kanunu 161- 166 maddelerindeki özel ve genel sebepler yüzünden açılabilir.

Hakimin direkt boşanmaya karar verdiği özel şartlar arasında zina,  onur kırıcı davranış, hayata kast yer alır. Genel sebeplerin içerisinde evlilik birliğinin temelden sarsılması, anlaşarak ayrılma, ortak yaşam kuramama vb. bulunur.

Boşanma Davası

Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sonlandırılması hedefiyle açılan özel hukuk davasıdır. Çekişmeli ila anlaşmalı şeklinde iki türü bulunmaktadır. Davaların açılma biçimi, süresi, duruşması dahil özellikleri birbirinden farklıdır. Ortak yanları ise Aile Mahkemesi'nde açılmadır.

Davanın açılması için bazı şartların sağlanması gereklidir. Geçerli evlilik bağı kurulmalı, davaya kadar devam etmelidir. Eşlerin yaşıyor olmalı, kadın veya erkekten birinin dava başvurusu yapması gerekiyor. Yasada sayılan sebepler meydana gelmelidir.

Boşanma Dilekçe Örnekleri

Dilekçe, anlaşmalı yahut çekişmeli davalar için yazılmaktadır. Nasıl yazılacağına, hangi dava türüne göre hazırlanacağına eşler karar verir. Belgenin özellikleri şunlardır;

·         Her davaya özgün şekilde hazırlanmaktadır.

·         Mahkeme adı, davacı ila davalının isimleri- soy adları, ikametgahları bulunur.

·         Varsa avukatların bilgileri yer alır.

·         Davanın konusu, dayandığı sebep, deliller, istekler mevcuttur.

Islak imza taşıyan dilekçede nafaka tutarı, çocukların bakımı gibi hususlar içermelidir. Boşanmaya neden olayı özetleyen belgede vakanın boşanmayı nasıl etkilediği, olayın hangi delillerle kanıtlanacağı, davacının istekleri net ifade edilmelidir.

Boşanma Mal Paylaşımı

Boşanmada mal paylaşımı çiftin evlilik bağı içerisinde edindikleri araçlar, gayrimenkuller, ev eşyaları gibi birikimleri konu edinir. 2002 tarihinde yapılan düzenlemeyle paylaşımın katılma biçiminde yapılacağı düzenlenmiştir. Buna göre eşlerin birbirinin mallarına katılabilir.

Ayrıca iki tarafında kişisel malları olabilir. Eşyanın kimi ait olduğu ispat edilemezse eşit paylaşım yapılır. Beyaz eşyalar, yatak odası takımı, mobilya, perde benzeri edinilmiş mallar ortaktır. Davanın açıldığı tarihten sonra edinilen mallarda katılma rejimi uygulanmaz. Ancak bu tarihten önceki nakit, ziynet, hisse senedi, arazi mal paylaşımının konusudur.

Boşanma Sebepleri

Davaya neden gösterilen sebepler, çekişmeli ayrılıklar açısından önemlidir. Davanın özel sebepleri şunlardır;

·         Çok kötü ve onur kırıcı şekilde davranmak,

·         Eşlerden birinin aldatması,

·         Haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme,

·         Evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeyerek terk etme,

·         Akıl hastalığı yüzünden ortak yaşamın katlanılamaz olması,

Yukardaki maddelere dayandırılarak açılan davalarda davacının iddialarını kanıtlaması gerekmez.


Boşanma Protokolü

Çiftin anlaşarak boşanmasında tarafların üzerinde mutabık oldukları konuları içeren belgedir. Sözlü ya da yazılı olabilir. Yazılı hazırlanan tutanağın ıslak imzalı olarak dosyada olması gerekir.

Tutanağın mutlaka içermesi gereken hususlar manevi- maddi tazminat,  varsa çocukların velayeti, yoksulluk nafakası, velayet almayan eşin çocuklarıyla görüşmesidir. Belgenin içeriği her davada değişiktir çünkü davaları etkileyen değişkenler birbirinden farklıdır.

Boşanma Süreci

Evlilik hayatını yürütemeyen çiftlerin ortak yaşamı sonlandırma amacıyla mahkemeye başvurmaları süreci başlatır. Dava sürecinin adımları;

·         Çekişmeli yahut anlaşmalı olması fark etmeksizin eşlerden biri davayı açmalıdır.

·         Gerekli belgeler hazırlanıp, başvuru esnasında mahkemeye sunulmalıdır.

·         Davacının başvurusuyla davalıya tebliğ yapılır.

·         Cevap dilekçelerinin 2 hafta içerisinde verilmesi gerekir. Tarafların iki defa dilekçe hakkı mevcuttur.

·         Sonrasında duruşma günü belirlenir, duruşmaya çıkmama davanın uzamasına neden olmaktadır.

·         Tanıklar dinlenir, kanıtlar incelenir ve karar verilir.

·         1 ay içinde gerekçeli karar açıklanarak taraflara iletilir.

Bundan sonra ise istinaf ila temyiz hakkı doğar. İki hakta kullanılmaz ise karar kesinleşir. Süreci en kısa sürede tamamlamak ve asgari hasarla atlatma avukatla çalışmanıza bağlıdır.

Boşanma Davası Ücreti

Avukat ücreti, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen alt limite göre oluşturulur. 2023 yılında minimum 17.900 TRY+ KDV tutarı alında ücret belirleme yasaktır. Davanın masrafları da eklendiğinde miktar ortalama 21.540 TL' dir. Dosyanın zorluğu, harcanacak mesai, avukatın tecrübesi masrafı yükseltir.

Matbu harç, davanın açılma maliyetinde mehir ya da ziynet isteklerinin tutarı kadar ilave harç ödenmektedir. Çekişmeli davaların bazılarında bilirkişi benzeri ekstra masraflar ortaya çıkmaktadır.

Boşanma Nafaka

Boşanmalarda üç nafaka türü bulunmaktadır. Bunlar;

·         Tedbir Nafakası: Dava sürerken eşlerden biri diğerinden ister. Kendi ya da ergin olmayan çocuklara istenmektedir. Ekonomik duruma bakılarak hakim tarafından bağlanır. Davanın sonuçlanmasıyla kaldırılır.

·         İştirak Nafakası: Çocukların velayetini alamayan eş, eğitim ila bakım giderleri için finansal gücü oranında öder. Kusur yahut kusursuzluk önemsenmez. Barınma, yetiştirilme giderleriyle ilgilidir.

·         Yoksulluk Nafakası: Boşanmayla beraber yoksulluğa düşecek taraf, diğer taraftan finansal gücü kapsamında süresiz nafaka isteyebiliyor. Hakim resen karar vermez bu yüzden mutlaka talep edilmesi gerekir.

Süresi kabul edilen nafakanın kesilmesi alacaklının tekrar evlenmesi, taraflardan birinin vefatıyla mümkündür.

Boşanma İşlemleri

Söz konusu işlemler, evliliğin hukuki olarak sonlanması için izlenmesi gerekli adımları ifade etmektedir. Davanın açılması, protokol hazırlama, başvurunun yapılması, duruşma, davanın sonuçlanması şeklindedir. En son adımda kesinleşen kararla birlikte nüfus kaydının değiştirilmesi gerekir.

Burada dikkat edeceğiniz noktalardan biri, davanın sebebine uygun dilekçe hazırlamadır. Davanın kabulü için dilekçenin şekil ve esas şartlarına uygunluğu önemlidir. Davalıya gönderilen tebligatla işlemler kesin olarak başlar. Sürecin sorunsuz geçmesinde profesyonel destek alma gereklidir.

Boşanma Davası Açma

Çekişmeli davalarda genel ila özel sebeplere bağlı olarak başvuru yapılmalıdır. Tehdit, kişilik uyuşmaması yüzünden devamlı kavga, cinsel ilişkiden kaçınma ya da tam tersi cinsel ilişkiye zorlama vb. sonsuz neden çekişmeli davalarda görülür.

Burada boşanmanın dışında hangi tarafında kusurunun fazla olduğuna bakılarak tazminat kararı verilmektedir. Anlaşmalı davalarda ise taraflar beraber hareket ederek süreci başlatır. Veya taraflardan biri davayı açar, diğer boşanmayı kabul eder.

Boşanma Nedenleri

Yasada sayılan sebeplerin yanında bazı davranışlarda evlilik birliğinin sonlanmasına nedendir. Bunların bazıları;

·         Kıyaslama, aşağılama, tükürme benzeri hareketler.

·         İktidarsızlık, sadakatsizlik gibi ithamlarda bulunmak.

·         Baskıcı davranma, eşle ilgilenmeme, sürekli eşten sıkıldığını belirtme.

·         Borçları ödememe, eve icra gelmesine sebep olma.

Maddelerdeki gibi pek çok davranış, davaların sebepleri arasındadır. Genel yahut özel boşanma nedenleri sayılan hareketler aynı zamanda suçtur. Ağız ve vücut kokusu kabul edilen dava sebeplerindendir.

Boşanma Mal Kaçırma

Boşanmalarda sık rastlanan durumlardan biri mal kaçırmadır. Mal paylaşımında taraflardan birinin diğerinin mallardaki alacak hakkını önlemesine dayanır. Mal kaçırmada kişi üzerine kayıtlı mallarını elinde çıkarmaktadır.

Karşılıksız devirler belirlendiğinde mal rejimi tasfiyesine elden çıkan mallarda dahil edilir. Davanın açılmasından bir yıl öncesine kadar eşin bilgisi ya da rızası olmadan gerçekleşen hediye tarzı kazandırmalar mal kaçırma sayılır.

Boşanma Tazminat

Evliliğin sonlamasıyla maddi zarar görecek kusursuz tarafın zararının tanzimi sağlanır. Mahkeme yoluyla biten evlilik sonrasında maddi manevi tazminat istenebilir. Maddi tazminatta alacaklının kusursuz olması şarttır. Tazminat yükümlüsü ise kusurlu olan eştir. Aldatma, kumar, şiddet uygulama kusur sayılmaktadır.

Manevi tazminatta eşin yaşadığı keder, üzüntü, elem, psikolojik çöküntünün tazmini amaçlanmaktadır. Boşanmanın kesinleşmiş olması, manevi tazminat talep edilmeli, tazminatı isteyen eş diğerinden az daha az kusurlu olmalıdır. Bunlar sağlandığında paranın alım gücü, aile bütünlüğüne yapılan saldırının şiddetine göre tutar tespit edilir.

Boşanma Sonrası

Boşanmadan sonraki süreç özellikle kadınlar ve çocuklar için sancılıdır. Toplum boşanan kadınlara bakışı, ekonomik zorluklar, çocuğun babaya özlemi, ruhsal sıkıntılar ortaya çıkar. Ayrıca çiftlerde depresyon, kaygı, nefreti öfke, kendine güven sorunu görülür.

Yeni hayata alışma sürecindeki zorlama halsizlik, iştah kaybı, yorgunluk, uyku bozuklukları yaşatır. Boşanan kişilerde güvensizlik görülmektedir. Kendilerini yetersiz görmeleri yaşamlarını olumsuz etkiler.

Boşanma Velayet

Boşanmanın getirilerinden biri velayettir. Davanın açılma nedeni velayetin karara bağlanmasında önemlidir. Çocukların velayeti önce eşlerden birine geçici olarak verilir. Ardından küçüğün menfaatleri doğrultusunda, üstün yarar gözetilerek anne veya babaya verilmektedir.

Ahlaki, ruhsal, zihinsel gelişim göz önünde bulundurularak hakimin takdir yetkisiyle karar veriliyor. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, eğitimi, kimin yanında okula gittiği, sağlığı dikkate alınmaktadır. Mahkemede küçüğün ihmal edilmesi, başkasına bırakılması, şiddet görmesi, yaşanan ortam vb. etkenlere göre velayetin verileceği taraf belirlenmektedir.

Boşanma Oranları

2023 yılının Şubat ayında açıklanan verilere göre boşanan çiftlerin sayısı ve hızı yükseldi. Geçen sene 175 binden fazla evlilik çeşitli sebeplerle sonlandırıldı. Evliliklerin bitmesinde zina, terk, haysiyetsizlik ve cürüm, kötü muamele ila cana kast nedenleri davaların birincil gerekçeleriydi.

Boşanmanın artmasında teknolojik gelişmeler, ekonomik sıkıntılar ila sosyal medyanın etkili olduğu görülmektedir. Zira aldatmaların büyük kısmı internet arkadaşlıklarıdır. Boşanmayla biten evliliklerde velayetin çoğunlukla anneye verildiği görülmektedir.

Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği

Boşanmayla gündeme gelen değişikliklerden bir tanesi soyadıdır. Medeni Kanunda boşanan kadının evlenmeden önceki soyadını kullanabileceği düzenlenmiştir. Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra değişiklik yapılabilir.

Ayrıca yasada boşanılan eşin soyadını kullanmanın menfaati olması, eski kocanın zarar görmeyeceği kanıtlanırsa evlilikte soy ad kullanılır. Soyadın değişmeyeceği kararını hakim verir. Dava sırasında değişiklikle alakalı işlem yapılmaz ise 1 yıl içinde eski eşin soyadını kullanma talebi gerçekleştirilir.

 Kadının kızlık soyadını alma amacıyla herhangi bir işlem yapması gerekmez. Hakimin resen davanın sonuçlanmasıyla nüfus müdürlüğüne yazdığı müzekkere sonucu değişim gerçekleşir. 1 haftadan değişen soy isim e-devletten kontrol edilir.

Boşanma Yetkili Mahkeme

Boşanma davasında yetkili mahkeme, yaşanan yerdeki Aile Mahkemesi’ dir. Her yerde bulunmadığından Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ayrılma davalarında eşlerden birinin yerleşim yerindeki mahkemeler görevlidir. Davadan evvel son 6 ay birlikte yaşadıkları yer mahkemesine başvurabilirler. Davayı açan taraf taşınmış ise yeni yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi' me başvurabilir.

Boşanma Psikolojisi

Uzun bir yaşamı paylaşma düşüncesiyle yapılan evliliklerin boşanmayla sonuçlanması psikolojiyi etkiler. Ailede köklü değişimler yaratan boşanma çok boyutludur. Birlikte yaşamanın getirdiği çatışma, uyumsuzluk problemleriyle baş edemeyen çiftlerde evliliği sonlandırma kararı alınır.

Süreçten etkilenme bireylerde farklıdır ve değişik duygu evrelerinden geçilir. Genelde özgürlük hissiyle başlayan duygusal geçişler zaman içinde pişmanlığa dönüşebilir. Yalnız kalmada zorlanma, güven eksikliği, yetersizlik hissi psikolojik çöküntü yaşatır.

Boşanma Maddi Tazminat

Boşanmada maddi tazminatın belirlenmesi kusur ağırlığı ila finansal güce göredir. Kusurlu taraf, kendisinden kaynaklanan zararı maddi olarak tanzim etme zorundadır. Daha az kusurlu olan eşe ödenen tazminatta mahkeme öncelikle kusuru tespit eder.

Mahkemenin kusur tespitinde davadan önceki davranışlar önemlidir. Dava açıldıktan sonra yaşanan olaylar önemsenmez. Burada ön koşul zarardır, boşanmayla maddi kayıp arasındaki nedensellik bağı kanıtlanmalıdır.

Erkekte boşanmanın ardından kadının yardımını kaybettiği gerekçesiyle maddi tazminat alabilir. Temel şartlardan birisi davada tazminatın talep edilmesidir. Hakimin resen tazminat kararı verme yetkisi yoktur.

Anlaşmalı Boşanma Mal Paylaşımı

Bu dava türünde taraflar ortak kararlarıyla boşanırlar. Dolayısıyla mal paylaşımı dahil tüm konularda bir anlaşma metni hazırlarlar. Evlilik süresinde kazanılan bütün birikim, üçüncü kişilerin hediyeleri boşanmayla paylaşılmaktadır. Çiftler, üzerinden anlaştıkları tutanağı mahkemeye sunar. Sunulan belge kabul edildiğinde hem boşanma hem de mal paylaşımı gerçekleşir.

Boşanma Davasında Whatsapp Kayıtları İstenir Mi?

Boşanmanın sonuçlanmasında kullanılan deliller özel hukukta düzenlenmektedir. Delil şartlarını taşıyan whatsapp kayıtlarının istemi, operatöre yazılan müzekkere ila alınamaz. Özel şirketler, kişisel verilerin korunması gerekçesiyle talepleri reddeder.

Bundan dolayı sosyal medya içeriklerinin mahkemeye sunumu, ekran görüntüsü alınması şeklindedir. Ardından görüntüler USB veya CD depolanır. Çıktıları alınarak dava dosyasına eklenebilir. Görüntülerin kanıt niteliği taşıması, whatsapp konuşmalarının tarih ve hangi telefon numarası üzerinden yapıldığını net şekilde göstermesine bağlıdır.

Boşanma Nedeni Olabilecek Psikiyatrik Nedenler

Evlilik akdinin sonlanmasının özel nedenlerinden biri akıl hastalığına sahip eşlerdir. Yaşamı zorlaştıran, tedavisi olmayan psikolojik rahatsızlıklar dava nedendir. Tedavi edilebilir akıl hastalıkları boşanmanın geçerli sebeplerinden sayılmaz.

Davalı eşin psikolojik rahatsızlığı olduğu, tedavisinin imkansızlığı resmi sağlık kurulu raporuyla kanıtlanmalıdır. Sadece bu şekilde kanıtlanan rahatsızlıklar dava nedeni olarak geçerlidir. Bipolar bozukluk, iyileşmeyen şizofreni, Alzheimer, paranoya hastalıklarından mutlak butlan davası açılabilir.

Boşanma Masrafları

Ayrılık davalarının minimum maliyeti avukatlık ücreti, KDV, harç masrafları dahil 21.500 TL civarıdır. Avukat ücretini Türkiye Barolar Birliği'nin uyguladığı alt sınıra göre belirlemek gerekir. Bu yüzden 2023' te 17.900 TRY' den düşük vekalet ücreti alınamaz.

Çekişmeli yahut anlaşmalı açılan dava, dosyanın ağırlığı, avukatın tecrübesi benzeri unsurlar masrafı yükseltmektedir. Çekişmeli davaların mal paylaşımı ya da bilirkişi incelemesi gereken durumların yaşanması maliyetin çoğalmasını sağlamaktadır.

Boşanma Sonrası Kimlik Değişimi

Boşanmanın arkasından kimlik değişimi yapılmaktadır. Ortalama 30 günde çıkan gerekçeli karar sonrasındaki 15 günlük itiraz süresi bulunur. Sürede itiraz hakkından feragat edilir yahut itiraza dair işlem yapılmazsa karar kesinleşir. Kesinleşen karar 4-5 gün içerisinde nüfusa geçmektedir. Boşanan birey, kimliğini değiştirmeyi istediği nüfus müdürlüğünde, yurt dışı konsolosluğunda yapabilir. Aynı gün değişim gerçekleştirilir. Değişen kimlikle boşanan kadının soyadı yeni haliyle yazar. 

Boşanma Manevi Tazminat

Boşanmada manevi tazminat talep edilmelidir, hakim re' sen karar veremez. Evlilik birliğinin sonlanmasının yarattığı ruhsal çöküntü, üzüntü, keder ve kişilik haklarının hasar görmesi nedeniyle istenebilir. Boşanmanın sebebinin yaşanan kayıpla doğrudan ilgili olması gerekmektedir. Ayrıca tazminatı ödeyecek tarafın kusuru daha fazla olmak zorundadır. Tazminat isteyen eş kusursuz ya da az kusurlu olmalıdır.

Boşanma İstinaf Dilekçesi

Boşanmada davalı ve davacı mahkeme kararına itiraz etme hakkına sahiptir. Kararın duruşmada öğrenilmesi veya tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük hak düşürücü süreye tabiidir. Bu sürede bir üst mahkemeye istinaf dilekçesiyle başvurulmazsa kararı kabul etmiş olmaktasınız.

Dilekçede dosya tarihi, dosyanın esas ila karar numarası, taraflar ile avukatlarının kimlik bilgileri, itiraz konusu, itiraz konusunun nedenleriyle açıklamaları, sonuç- talep kısımları mutlaka olmak zorundadır.

E Devlet Boşanma Davası Açma

Günümüzde e- devlet uygulamasından pek çok işlem yapılabilmektedir. Yapılan işlemlerin arasında ayrılık davaları da bulunmaktadır. E- devlet sistemine entegre UYAP Vatandaş Portal kullanılarak davanızı açabilirsiniz.

Elektronik imza bulunan dava dilekçesini sisteme yüklemeniz gereklidir. Buradan harç ve diğer masrafları ödeme için Vakıfbank' ta hesabınız bulunmalıdır. Dava aşamalarının yine e- devlet üzerinden takip etme olanağınız vardır.

Evlilik Sözleşmesi

Evlilik sözleşmesi, Türk Medeni Hukuku' daki adıyla mal rejimi sözleşmesidir. Evlenecek, evli çiftler tarafından gelecekte yaşanabilecek boşanmaya karşılık imzalanır. Temeli, eşlerin sahip oldukları malları paylaşmalarına dayanmaktadır. Mal ortaklığı, mal ayrılığı, paylaşımlı mal ila edinilmiş mallara katılma biçiminde dört türü bulunur.

Sözleşmeniz üç ön şartı vardır. Ehliyet, tam ehliyeti ve kısıtlı ehliyetliler anlaşma yapabilir. Noterde yapılması gerekir, sözleşme yalnızca noter onayıyla geçerlilik kazanır. İmza, tarafların her ikisi de imzalamalıdır. Kendileri imzalayamaz ise yasal vasilerinin imzalaması şarttır.

Boşanma Protokolü Hazırlama

Anlaşmalı boşanmalarda hazırlanan evraktır. En az 1 senedir evli olan çiftlerin ortak kararla boşanmak istemeleri üzerine hazırlanır. İçeriğinde varsa çocukların velayeti, mal paylaşımı, maddi manevi tazminat vb. hususlar yer almaktadır.

Protokolün geçerlilik süresi mevcut değildir. Ama geçerli sayılması için hakimin onaylaması gerekmektedir. Ayrıca dava kararının anlaşma koşullarına uygun verilip kesinleşmelidir.

Boşanma Cinsel Nedenler

Boşanmanın sebepleri arasında cinsel nedenlerde sıklıkla yer alır. Evliliğin sağlamlaştıran öğeler arasındaki cinsellikte çiftlerin sorun yaşaması davaların nedenidir. Erkek ya da kadının kusuru sebebiyle cinsel ilişki yaşanmaması evlilik bağını zedeler. Zamanla büyüyen sorun boşanmalarda ana sebep olmaktadır.

Cinsel uyumsuzluk- tiksinme- yetersizlik, iktidarsızlık, erken boşalma, vajinismus vb. etkenler boşanmaya sebebiyet vermektedir. Ayrıca cinsel sırların anlatılması da boşanmanın sebeplerindendir.

Boşanma Sonrası Çocuğun Miras Hakkı

Boşanmadan sonra çocuğun velayetini alan eş, çocuğun mal varlığını gösteren defter tutma mecburiyetindedir. Küçüğün mal varlığına ilişkin tutulan defter hakime gösterilmelidir. Deftere mallarda meydana gelen önemli değişikliklerin işlenmesi zorunludur. Ayrıca çocuğun velayetinin kimde olduğu fark etmeksizin anne babasının mirasçısıdır. Ebeveynlerden biri öldüğünde çocuk miras hakkından yararlanır.

Boşanma Feragat Dilekçesi

Feragat dilekçesi boşanmada taraflardan birinin tüm haklarından ya da hakların bir kısmından vazgeçtiğini gösterir. Davayı açan çiftler sonradan barıştığında feragat ederek karar verilmeden geri çekilebilir. Karşı taraftan rıza alınması gerekmemektedir. Dilekçede vazgeçene davalı/ davacı bilgileri( isim, soy isim, T.C), feragatin sebepleri açıklanır.

Boşanma Ortak Velayet

Ortak velayet, çocuk hakkında anne babanın müşterek karar alması ve sorumluluğu paylaşmasıdır. Küçüğün üstün yararı, çiftin kendi iradeleriyle gönüllü olarak anlaşmaları ön koşullardır. Çocuk ebeveynlerinin aktif desteğini alır, tarafları uzlaşmaya zorlar, çocuğun ebeveynleriyle iletişim kopmaz.

Boşanma Ziynet Eşyaları

Ziynet eşyaları, boşanmada kadının kişisel malı sayılmaktadır. Bu kural düğünde takılan altınlar için geçerlidir.

Aksi bir sözleşme yapılmadığı veya erkeğe ait olduğu ispatlanmadığı sürece kadının kişisel malıdır. Bazı davalarda düğün görüntüleri kullanılarak eşyaların sahipliği kanıtlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Duruşmasında Hakim Ne Sorar?

Anlaşmalı açılan davada hakim ilk olarak taraflara protokolü içeriğini kimin hazırladığını sorar. Çiftlerin kendilerinin anlaşma metninde mutabık olup olmadıklarını anlamaya çalışır. Sözleşmenin hür iradeyle kabul edilip edilmediği sorulmaktadır.

Gerek görürse niçin böyle bir tutanak hazırladıklarına dair sorular sorabilir. Nafakanın düşük olması durumunda nedenini sorabilir. Nafakanın geçinmeye yetip yetmeyeceği tarzında sorular sorabilir.

Boşanma İstinaf Süreci Ne Kadar Sürer?

İstinaf süreci iş yükü, dava türü, kanıtların incelenmesi gibi faktörler yüzünden uzayabilir. Fakat boşanmalarda istinaf süresi, gerekçeli kararın bildiriminde itibaren 2 haftadadır. Çekişmeli davalarda istinaf aşaması ortalama 1 yıl sürmektedir. Bir sonra ki makale anlaşmalı boşanma davası

Ankara Boşanma Avukatı

Tahsin Yazıcı

Telefon
WhatsApp