Nafaka Hukukunda farklı hallerde verilecek karara göre alınabilecek dört nafaka bulunmaktadır. Dava sürerken alınabilecek “tedbir nafakası”, dava sonuçlandığında çocuğun velayeti ve bakımı ile ilgili “iştirak nafakası”, eşlerden birinin boşanma ile birlikte maddi sıkıntı yaşamasını önlemek amacıyla verilen “yoksulluk nafakası” ve aile bireylerinin kan bağıyla bağlı oldukları diğer bireylerden aldıkları “yardım nafakası”.
Hangi Durumlarda Nafaka Alınabilir?
Nafaka Hukukuna göre nafaka alacak kişinin mağdur ve kendi başına hayatını sürdüremeyecek kadar ihtiyaç sahibi olması gerekir. Yasalar boşanmanın bir mağduriyete sebep olmaması amacıyla nafaka sistemini getirmiştir. Toplumu oluşturan bireylerin boşanma sonrası da hayatlarını insanca devam ettirebilmeleri için böyle bir sisteme ihtiyaç vardır. Aileyi oluşturan bireylerden biri çalışıyor diğeri çalışmıyorsa boşanma sonrası çalışmayan bireyin maddi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışan eşin kendisine yardımcı olması için nafaka ödemesine hükmedilir. Bir yük gibi görülen bu tedbir aslında bireyi korumayı amaçlamaktadır. Boşanma ile birlikte asıl mağduriyeti yaşayan çocuklar olmaktadır. Onların eğitim, sağlık, barınma, giyim ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması içinde tarafların iştiraki ile ortak bir olanak sağlanır. Özellikle çocukların mağdur edilmemesi amacıyla oluşturulan iştirak nafakası keyfiyete bırakılmadan her iki tarafın geliri oranında anlaşmalı veya gerekirse alınan kararla ödenir. Gene aile içerisindeki ihtiyaç sahibi bireyler kendi aralarında durumu en uyu olandan yardım nafakası alabilirler. Nafaka davalarında yetkili olan mahkeme alacaklının yaşadığı yerleşim yerindeki mahkemelerdir.
Nafakaların Tahsili ve Kaldırılması
Mahkeme karar aldığı halde nafaka ödenmiyorsa karar tutanağı ile adliyede bulunan icra müdürlüğünden nafakanızın tahsil edilmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda nafakayı ödemesi gereken kişiye ödeme emri gönderilecektir. Ödemenin yapılmaması durumunda haciz yolu ile biriken tüm nafakalar temin edilecektir. Nafakayı ödememekte ısrar eden yükümlü gerekli görülürse şikayet üzerine hapis cezası ile de cezalandırılabilmektedir. Nafaka Hukuku hak ihlallerini önlemek amacıyla şu hallerde nafakanın kaldırılmasına izin verir. Nafaka alan eş ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmişse, başkası ile imam nikahı ile de olsa yaşamaya başlamışsa, nafaka ile kişiyi rencide edici bir yaşam sürüyorsa ve nafaka alan ölmüşse nafaka ödeyen eş bu durumları delillendirerek nafakanın kaldırılmasını talep etme hakkında sahiptir.